Som vi ser det, finns det två huvudgrupper av det vi kallar destruktiva livsmönster. Vi har kallat ”Strategier” och ”Belöningssystemet”
Båda har sin olika förklaringar till varför de uppkommer.
Strategier kan ses uppkomna från det vi har varit med om tidigare i livet och kan synligöras och förändras då vi lär känna oss själva bättre.
Belöningssystemet har en biologisk förklaring. Men med en förståelse för det biologiska tillsammans med omsorg och empati för din egen person kan man komma till rätta med sitt destruktiva livsmönster. Vi är också känsligare för att trigga igång vårt belöningssystem då vi har en låg självkänsla. Läs mer om självkänsla här.
Strategier
Vi har alla olika personlighet, en del är ärftligt betingade (biologiska) och en del är strategier eller hur vi beter oss. Strategierna har vi utvecklat från vår uppväxt eller som unga vuxna i olika situationer.
Våra känslomässiga behov som människor bygger mycket på att få kärlek, trygghet och att få tillhöra. Det är evolutionärt helt nödvändigt för vår överlevnad.
När vi var barn behövde vi förlita oss på att vi fick det från våra föräldrar. Men beroende hur duktiga vår föräldrar var på att ge oss kärlek och trygghet så har vi lärt oss olika strategier för att få just det. Vi lärde oss tidigt, tidigare än våra minnen kan ge oss vägledning om.
Låt mig ge enkelt exempel.
Barn som är snälla, duktiga och glada belönas med kärlek och trygghet. Då jag får sitta mellan mina föräldrar i soffan vid fredagsmyset.
Om samma barn blir argt, ledsen eller bara ifrågasätter ett beslut, blir barnet instängt på sitt rum för att han är besvärlig. Han lär sig att så ska jag inte vara. Då blir jag ensam, rädd och utanför. Utan att fundera på det gör vi så gott vi kan som barn för att få kärlek, trygghet och få tillhöra.
En flicka som får beröm då hon är fint klädd och är glad, lär sig att det är så man får kärlek. Hon kommer se sitt egenvärde i att vara fin och glad.
Om en pojke får skratt och kärlek då han är rolig, hemma vid matbordet eller klassens timme, kommer fortsätta vara en skämtsam kille.
Vi bygger våra identiteter så.
Våra strategier, eller beteenden, har en gång gynnat oss. De kanske fortfarande gör det och det är bra, något som vi kanske ska fortsätta med.
Men i terapin synliggör vi dessa strategier eller beteenden som du har, varför du har dom och om det är sund eller osunt att fortsätta med de. I vilka situationer gynnar det dig och i vilka situationer blir du helt tömd på energi och vill egentligen inte alls vara så.
Destruktiva strategier kan vara att hela tiden tillfredsställa andras behov och vara en ”duktig person” med högt ställda krav på sig själv och sökande efter ständig bekräftelse för att känna sig till freds.